Micro, Meso, and Macro Level Factors Affecting Smoking Behavior Among Turkish Women in “Gecekondu” Neighborhoods

We explored factors that influence smoking behavior and its perception by Turkish women living in impoverished gecekondu ("built overnight") neighborhoods near Ankara, Turkey. We organize and discuss our findings in micro, meso, and macro social levels of analysis. The data were collected from 2007 to 2008 through field observations and semi-structured in-depth interviews with a convenience sample of fifty married women smokers who lived in gecekondu neighborhoods in Yükseltepe in Ankara. Women were between 20 and 60 years of age, and had lived in gecekondus for 15 years or longer. Data were analyzed using content analysis tech- niques, and then open coding followed by axial coding. Emergent themes were classified into six categories of: (1) traditional/rural culture; (2) socio-ecological safeguards; (3) urban life attributes; (4) socio-ecological disconnect; (5) media influence; and (6) cognitive conflict. We constructed a post hoc model based on these emergent categories. We conclude with recommen- dation of programs to address gecekondu women smoking behavior at multiple levels.

Gecekonduda Yaşayan Kadınların Sigara İçme Davranışını Etkileyen Mikro, Mezzo ve Makro Düzey Faktörler

Ankara'nın yoksul gecekondu bölgesinde yaşayan kadınların sigara davranışını etkileyen faktörler ve kadınların sigaraya yönelik algıları araştırıldı. Araştırma bulguları mikro, mezzo ve makro sosyal analiz seviyesinde tartışıldı. Ankara'nın Yükseltepe gecekondu bölgesinde yaşayan kadınlardan, kolayda örnekleme yoluyla seçilen 50 evli kadına, 2007-2008 yılları arasında uygulanan yarı-yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler ve alan da yapılan gözlemler aracılığı ile veriler toplandı. Gecekondu'da 15 yıl ve üzerinde yaşayan kadınların yaşları 20 ile 60 yaşları arasında değişiyordu. Verilerin analizi sırasıyla, içerik analizi, açık kodlama, ve aksiyal kodlama teknikleri ile yapıldı. Ortaya çıkan temalar altı kategoride sınıf- landı: (1) geleneksel/kırsal kültür; (2) sosyo-ekolojik koruyucu faktörler; (3) kent ortamı; (4) sosyo-ekolojik kopuş; (5) medya etkileri; (6) sosyal bilişsel uyumsuzluk. Ortaya çıkan bu kategoriler çerçevesinde post hoc model oluşturuldu. Sonuç olarak, gecekondu kadının sigara içme davranışını çok yönlü bir şekilde ele alan programlar önerildi.