Geleneksellik ve Modernite Geriliminde Sivas Rock Scene

Bu çalışma, Sivas şehrindeki Rock müzik izler kitlesini ve müzisyenlerini ele alır. Sivas’ta, Rock müzik beğenisine sahip olan izler-kitle ve müzisyenler Sivas’a özgü bir “scene” oluşturmaktadırlar. Bu oluşumu, müzikoloji terminolojisine göre “Sivas Rock Scene” olarak nitelemek mümkündür. Çalışmada Sivas’ın sosyal, kültürel ve ekonomik özelliklerinin Sivas Rock Scene üyeleri ile olan karşılıklı etkileşimi, müzikolojik ve sosyolojik boyutlarıyla değerlendirilmeye çalışılmıştır.

Bir kültür doğduğu kaynaktan başka bir bölgeye geçtiğinde, oluşan kültürlerarası etkileşim ve kültürel değişim durumu, diğer birçok sosyal bilim dalı için olduğu gibi - müzikoloji disiplini için de önemli bir araştırma konusudur. İthal kültür ürünlerinin girdiği bölgede değişim geçirerek farklılaşması durumu, Rock türü için de geçerlidir: Rock müzik, yayıldığı bölgelere göre farklılıklar göstermektedir. Rock müzik algısındaki ve uygulamasındaki bölgesel farklılık, Sivas için de geçerlidir. Bu çalışmada Sivas Rock Scene, gelensellik ve modernite gerginliği çerçevesinde çok yönlü olarak ele alınmıştır.

“Sivas Rock Scene” As An Urban Strain Between Traditionality And Modernity

This study discusses the Rock musicians and audiences in the Sivas city. Musicians and audiences, who like Rock music, have formed a “Sivasian rock scene”. According the musicological terminology, this formation can be termed “Sivas Rock scene”. The interaction of Sivas's socio-cultural-economical features and Sivas Rock scene's insiders was evaluated musicologically and sociologically in this study.

Rock, a popular music genre, firstly showed up 1950's in England as a product of industrialisation, urbanisation and modernisaton. Its musical roots goes back to jazz and blues genres and it began spreading all over the world from England and U.S.A. This popularization process came true relatively swiftly although after 1980's and 1990's it lost spead, know popularisation is continuing.