Sanal Topluluklar ve Geleneksel Topluluklar Arasındaki Farklılıkların Sosyolojik Bir Analizi

İletişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte internet aracılığıyla bireylerin bir araya gelmesi ve sanal topluluklar olarak adlandırılan birliktelikleri oluşturmaları, birçok çalışmanın ilgi odağını oluşturmuştur. Diğer taraftan bu toplulukların giderek yaygınlaşması, insanlar arasındaki sosyal etkileşimin niteliğinin sorgulanmasına neden olmuş ve bunların geleneksel topluluk yaşantısı üzerindeki etkisine dair tartışmaları beraberinde getirmiştir. Bu tartışmaların çoğunlukla üstü örtük bir şekilde geleneksel toplulukların özelliklerini ve günümüzdeki durumunu temele aldıkları ileri sürülebilir. Ancak sanal ve geleneksel topluluklar arasındaki farklılıklara dayalı sosyolojik bir çözümleme genel olarak ihmal edilmiştir. Bu çalışma, bir yanda geleneksel topluluklarla sanal topluluklar, diğer yanda fiziksel ve elektronik alan arasındaki farklılıkların bir taslağını ortaya koymayı ve bu farklılıkları irdelemeyi amaçlamaktadır.

A Sociological Analysis Of Differences Between Virtual Communities and Traditional Communities

With the developments in communication technologies individuals come together and constitute virtual communities through internet and this has a focus of many research. On the other hand, the spread of such communities has caused that the quality of social interaction between individuals should be questioned and brought about a debate obout their effects on traditional community life. It can be argued that these debates take characteristcs and current status of traditional communities as the basis. Yet, a sociological analysis of differences between virtual and traditional communities has largely been ignored. This study aims to outline and discuss differences between tradiditonal communities and virtual communities on the one hand and physical and electronic space on the other.