TÜRKİYE'DE EZİDİ SIĞINMACI KADINLARIN SORUNLARI ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA: BATMAN VE DİYARBAKIR KAMP ÖRNEKLERİ

ÖZ

Bu makalede Türkiye’ye sığınmış Ezidi kadınlar ele alınmıştır. Araştırma, Diyarbakır ve Batman’daki Ezidi sığınmacı kamplarında gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yöntemine göre yapılmış bu araştırmada veriler mülakat tekniği ile elde edilmiştir. 35 kadın ile mülakat yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre kamp ortamında sığınmacı kadınların, ataerkillik ve toplumsal cinsiyet rolleri nedeniyle yaşadıkları zorluklar olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca, öz bakım ve estetik ihtiyaçlarının karşılanamamasına bağlı olarak sığınmacı kadınlarda benlik saygılarının düştüğü görülmüştür. Kadınların düzenli ve sağlıklı gıdaya erişimlerinde kısıtlılıklar olduğu anlaşılmış, Güneydoğu’da yeniden başlayan silahlı çatışmalarla birlikte bu kısıtlılıkların daha da arttığı tespit edilmiştir. Kamp şartlarının hijyen koşullarından uzak olduğu, bunlarla birlikte gerek eğitim gerek sosyal, kültürel ve dini ihtiyaçların hiç birinin karşılanamadığı anlaşılmıştır. Savaş travmasına bağlı kimi ruhsal problemlerin yaşandığı görülmüş; işsizlik, parasızlık gibi yaygın sorunlar yaşadıkları tespit edilmiştir.

ABSTRACT

A SOCIOLOGICAL INVESTIGATION ON ISSUES OF EZİDİ REFUGEE WOMAN: BATMAN AND DİYARBAKIR CAMP EXAMPLES

In this manuscript, the issue of women refuged Turkey was investigated. The study was carried out in Ezidi camps in Diyarbakir and Batman. The data were obtained with interview technique in the study conducted according to quality investigation method. 35 women were interviewed. According to the results of the study, it was understood that the women experienced hardships due to patriarchy and gender roles in the society. Besides, it was observed that self respect in these women fell great deal in connection with not meeting their self care and easthetical needs. It was understood that there were restrictions with the women in accessing to regular and healty food; and these restfictions have increased more since terror events reoccurred in Southeastern Anatolia. It was seen that the conditions in camps were far from being hygenic; however, none of their educational, social, cultural and relegious needs were met. It was seen that they experienced pyhscological health problems depending on war trauma and that they had common problems such as unemployment and poverty.

Devam...