PROF. DR. BİRSEN GÖKÇE

Sosyoloji Derneği Onursal Başkanı
drbirsengokce@hotmail.com
Sosyoloji öğrenimini A.Ü. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde yapan GÖKÇE (1961), bilim uzmanlığını İngiltere’de aldı (1962). Toplumu tanımak, sorunlarını görmek ve yaşamak amacıyla doktora çalışmalarını Türkiye’de yapmayı yeğledi (1967). CENTO, FULBRAIGT ve AVRUPA KONSEYİ burslarıyla İngiltere, A.B.D. ve İskandinav ülkelerinde araştırma dersleri aldı. 1975 yılında doçent, 1980 yılında profesör oldu. 1967 yılından beri Hacettepe Üniversitesi’nin çeşitli bölümlerinde sosyoloji okuttu ve yapmış olduğu araştırmalarla öğrencilerine Türkiye’nin toplumsal yapısını tanıtmayı amaçladı. 1982-1985 yılları arasında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde kurucu dekan olarak görev yaptı. 1986-2003 yılları arasında H.Ü. Siyaset ve Sosyal Bilim Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak çalışmış; 1990-2003 yılları arasında da TODAİE, Çukurova, Bilkent ve Ankara Üniversitelerinde dersler vermiştir. 2003 yılında 41 yıllık kurumsal hizmetini tamamlayarak Hacettepe Üniversitesi’nden emekli olmuştur. Halen Ankara Üniversitesi’nde lisansüstü dersler vermektedir. Çeşitli ulusal ve uluslararası toplantılara bildirilerle katılan Gökçe’nin gençlik, aile, gecekondu ve kırsal alan konularında 60’ı aşkın makalesi ve dördü çok yazarlı on altı kitabı vardır. 1990 yılından itibaren başta Sosyoloji Derneği kurucuları arasında olmak üzere Gökçe, alanıyla doğrudan ilgili on gönüllü kuruluşta başkanlık, başkan yardımcılığı ve üyelik konumlarında çalıştı. Halen Sosyoloji Araştırmaları Dergisi Editörler Kurulu üyesi ve Sosyoloji Derneği onursal başkanı olarak çalışmalarına devam etmektedir. Üniversitelerde ders kitabı olarak okutulan, Türkiye’nin Toplumsal Yapısı ve Toplumsal Bilimlerde Araştırma kitapları vardır. Sosyoloji Derneği çatısı altında Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu için Geleneksel Dayanışmanın Çağdaş Organizasyonlara Dönüşümü (1993) ile GAP idaresine Yeniden Yerleşme ve İstihdam (1994), Birecik Barajı/Halfeti (1996-2000), TÜBİTAK destekli Öncesi ve Sonrasıyla Keban Barajı (2003-2005), TÜBİTAK destekli GAP Bölgesi Değerlendirme Araştırması (2006-2008) konularında projeler yönetti. Bu çalışmalar da ilgili kuruluşlarca yayınlanmıştır.