Kültür Sosyolojisi: Toplumsalı Anlamada Bir Zorunluluk

Kültür sosyal olanla içiçe geçmiş bir kavramdır. Toplumsal olanı belirlemede öncelik verme konusunda günümüzde daha çok önplana çıkan kültür kavramı ancak sosyal bir bağlam içinde değerlendirilirse toplumsal gerçekliğe karşılık gelir. Bu bağlamda makalemizde ilk önce kültür kavramının farklı farklı tanımlanmaları ile farklı farklı analiz birimlerinde kullanılması açıklanmıştır. Daha sonra toplumun karmaşıklaşması ve günümüz ihtiyaçları sonrası popüler ve kitle kültürü kavramlarının ortaya çıkışı ve bunlarla ilişkili olan kültürel çalışmaların yaygınlaşması analiz edilmiştir. Makalemiz kültürel çalışmalarının yapısal kültür analizi bağla- mında eleştirilmesinden hareketle kültür sosyolojisinin bir zorunluluk olarak güçlü bir analiz unusuruna dönüşmesinden bahsetmektedir ve kültür sosyolojisinin, bu sürecin sonunda sosyal olanın anlaşılmasında temel görev görecek bir disiplin olarak görülmesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Sociology of Culture: A Must to Understand the ‘Social’

Culture is a concept which is closely related with what is 'social'. The concept of culture, which is evaluated in terms of describing social matters, can only correspond with the 'so- cial' in a social context. Thus, in this article different conceptons of culture will be assessed in terms of describing different modes of analyses of culture. Secondly, the ways in which society is differentiated, the emergence of popular culture and mass culture, and the sphere of cultural studies will be the focus of the paper. This article evaluates the necessity to use sociology of culture as a powerful tool to use it as an element of analysis in terms of using it as part of structural analyses; which would lead us to configure the area as a discipline for studying the social.